Od dawna zdawałem sobie sprawę, że to, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie w bardzo szerokim tego słowa rozumieniu. Jednak im więcej zdobywam wiedzy na ten temat coraz bardziej przekonuję się, że spożywane pokarmy mogą mieć kluczowe znaczenie dla całego naszego życia.
Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Warunkuje on poziom PH, a tym samym prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zakres PH krwi powinien kształtować się na poziomie od 7,35 do 7,45. Większe PH oznacza przewagę składników zasadowych, natomiast mniejsze przewagę składników kwaśnych. Jak toksyny wpływają na nasz organizm Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy PH mniejszym od 6,8 i większym od 7,8. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica lub zasadowica. Do stanów skrajnego zakwaszenia dochodzi raczej rzadko, ale często mamy do czynienia ze stanami lekkimi, zwłaszcza, jeśli postępujemy w nieodpowiedni sposób. Pomimo tego, że nie są one niebezpieczne dla życia, to jeśli trwają zbyt długo obciążają organizm i zakłócają jego prawidłowe funkcjonowanie. Jak szybciej pozbyć się zakwasów powysiłkowych w mięśniach Okazuje się, że zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta i rodzaj spożywanych pokarmów. Ogólnie produkty, które spożywamy można podzielić na kwasotwórcze i zasadotwórcze. Niewłaściwie zestawione posiłki obciążają nie tylko układ trawienny i poszczególne narządy, ale w efekcie końcowym cały organizm. Co warto włączyć do diety na odkwaszenie Bardzo ważną sprawą jest odpowiednie komponowanie posiłków tak, aby zawierały odpowiednią ilość produktów alkalizujących i odpowiednie minerały takie jak sód, magnez, wapń, potas, służące do zobojętniania powstałych kwasów. Bardzo często zdarza się, że podczas ustalania odpowiedniej diety ustala się kaloryczność posiłków, odpowiednią zawartość białek, węglowodanów i tłuszczów, tłuszczów zapomina o witaminach i mikroelementach. Nadmiar kwasów w organizmie jest przyczyną szybszego starzenia się tkanek. Może powodować ból i obrzęki, bo organizm zatrzymuje wodę i próbuje rozcieńczyć kwasy zapobiegając trwałym zniszczeniom. W kwaśnym środowisku łatwiej rozwijają się komórki rakowe a zdrowe giną. Zakwaszenie organizmu może być komunikowane poprzez osłabienie fizyczne, bóle głowy, ciemne kręgi pod oczami, pryszcze i krosty, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz i kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy. Jeśli jesteśmy zakwaszeni to nasz organizm traci bardzo dużo energii na utrzymanie właściwego PH. Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi wielu poważnych chorób. Obecnie ocenia się, że to właśnie ono ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych.
Gołąb najlepszy przyjaciel człowieka?
TrenujZdrowie Jacek Baura
foto:pixabay.com