Przyczyny raka


cigarettes-83571_1280W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, prawie na całym świecie, odnotowuje się wyraźnie zwiększenie zachorowalności na choroby nowotworowe. Naukowcy biją na alarm i twierdzą, że będzie jeszcze gorzej, bo w najbliższym czasie czeka nas nowotworowe „tsunami”. Dlaczego tak się dzieje? Co jest główną przyczyną raka? Dlaczego współczesna medycyna nie radzi sobie z tą chorobą?

Co to jest nowotwór?

Nowotwór to przewlekła choroba spowodowana zaburzeniami funkcji komórek. W związku z tym, że jest to choroba przewlekła proces jej powstawania trwa wiele lat i zaczyna się znacznie wcześniej niż objaw ujawniający się w postaci guza nowotworowego. Choroba ta jest ściśle związana z nieprawidłowym funkcjonowaniem naszego układu odpornościowego. Badacze dowiedli, że u każdego człowieka pojawiają się komórki nowotworowe, a nawet malutkie guzki, ale nie każdy choruje na nowotwór. Niektórzy ludzie przez większość swojego życia mają takie guzki i nie zagrażają one ich zdrowiu. Jeżeli układ immunologiczny działa sprawnie, to jest w stanie niwelować pojawiające się zagrożenia lub trzymać w ryzach wszystko, co może zagrażać organizmowi. (Jak wzmocnić organizm na wiosnę)

Zatrucie środowiska

Zatrucie środowiska jest jedną z głównych przyczyn obecnej epidemii nowotworów. Substancje, którym bezsprzecznie udowodniono rakotwórczość, dostają się do naszych organizmów wszystkimi możliwymi drogami. Wdychamy je, połykamy, wchłaniamy przez skórę, a nawet ssiemy z mlekiem matki. Miejsc na Ziemi, w których nie bylibyśmy narażeni na działanie szkodliwych substancji jest coraz mniej. Niestety, ale zarówno z wodą jak i z powietrzem, przemieszczają się one z jednego zakątka globu na drugi. Na przykład niektóre instytucje badawcze oficjalnie podają, że wraz ze spożywanymi rybami wprowadzamy do naszych organizmów pierwiastki promieniotwórcze, które wydostały się do środowiska po katastrofie elektrowni Fukushima w Japonii. W niektórych miejscach gleba jest tak zatruta, że można ją porównać do kompletnie martwego pyłu księżycowego. Na głowy padają nam kwaśne deszcze a zanieczyszczenia w chmurach świetnie odbijają promienie zachodzącego Słońca. Trzeba powiedzieć otwarcie, że nasza Ziemia już nie radzi sobie z ogromem zanieczyszczeń, którymi ją skaziliśmy. Może już ma nas dość?

Nieprawidłowa dieta

Nie chodzi tutaj o proporcje między poszczególnymi składnikami pokarmowymi, albo przeliczanie kaloryczności pokarmów. Wraz z dostarczanymi pokarmami wprowadzamy do naszych organizmów ogromne ilości różnych substancji, które zakłócają pracę organizmu, a w szczególności układu immunologicznego. Substancje te dostają się do żywności podczas uprawy, hodowli, przetwarzania, przechowywania, a niektóre z nich wprowadzamy sami w czasie obróbki kulinarnej. W żywności można znaleźć np. różne pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie, hormony, antybiotyki, toksyny, bakterie, wirusy, grzyby, różne alergeny i wiele innych. Ogromny problem stanowią również coraz częstsze nietolerancje pokarmowe. Powodują one dodatkowe stany zapalne i obciążają układ immunologiczny, tym samym otwierają „drzwi” procesom nowotworowym. Czynnikami prozapalnymi są sacharoza, czyli cukier w cukierniczkach i syrop glukozowo-fruktozowy, które dodaje się przecież prawie do wszystkiego. Im więcej zjadamy cukru tym mniej przyswajamy zarówno witaminy D jak i witaminy C, tym samym mamy problemy z wieloma procesami za które te witaminy są odpowiedzialne. Coraz częściej obserwuje się również nietolerancje na kazeinę i gluten. Kazeina to białko występujące w mleku i jego przetworach, natomiast gluten to białka znajdujące się we wszystkich nasionach traw, którymi są przecież nasze ukochane zboża i mąka z nich uzyskiwana. (Zabójcze zboża)

Zakłócenia flory bakteryjnej jelit

Bakterie, które zamieszkują nasz organizm stanowią złożony ekosystem. Okazuje się, że bez tego ekosystemu nie możemy prawidłowo funkcjonować, a przede wszystkim nie może funkcjonować nasz układ odpornościowy. Bakterie jelitowe to nie tylko nasi strażnicy, ale również pomagają nam w produkcji i wchłanianiu niektórych witamin i mikroelementów. Coraz częściej naukowcy dopatrują się przyczyn wielu chorób w tzw. nieszczelności jelit, a ta jest spowodowana niewłaściwą florą bakteryjną w nich bytującą. Niszczenie jednych bakterii, określonych składowych tego ekosystemu, powoduje rozmnażanie się innych, niekoniecznie dobrze na nas oddziałujących. Florę bakteryjną jelit zakłócają antybiotyki, konserwanty, niektóre zioła, a nawet stres.

Stres

Zdajemy sobie sprawę, że emocje odbijają się na naszym zdrowiu. Coraz liczniejsze badania wskazują, że mogą mieć one znaczenie kluczowe. To nasz umysł ocenia, co jest dla nas dobre a co złe. Destrukcyjnie na nasz układ odpornościowy działa zarówno długotrwały stres jak i jednorazowy, ale o silnym natężeniu. Jego poziom jest ściśle uzależniony od odporności danego człowieka. To, co dla jednego jest prostą do załatwienia sprawą, dla kogoś innego może być przeszkodą nie do pokonania. Dlatego trudno jednoznacznie określić, jaki poziom stresu może być przyczyną choroby. (Zalety białej herbaty)

Genetyka

Obecnie określa się, że genetyka odpowiada tylko w 30% za to czy ktoś zachoruje na raka, czy też nie. Coraz bardziej do głosu dochodzi epigenetyka, czyli wpływ tego, co robimy i tego gdzie żyjemy na to czy określone geny zostaną włączone, czy też nie. Można powiedzieć, że genetyka wskazuje tylko na tendencje do pewnych schorzeń, ale nie jest wyrokiem, że te schorzenia wystąpią. Zatem, wydaje się niczym nie uzasadnione usuwanie zdrowego organu, czy części ciała, tylko dlatego, że w rodzinie wystąpił określony rodzaj nowotworu.

Promieniowanie elektromagnetyczne

W swojej historii człowiek nigdy nie miał do czynienia z tak dużą ilością promieniowania elektromagnetycznego w otaczającym świecie. Coraz częściej naukowcy zwracają uwagę, że zbyt długa i częsta ekspozycja na tego typu fale powoduje szereg zmian w naszych organizmach. Są to często zmiany nie dostrzegalne gołym okiem, bo odbywają się na poziomie komórkowym. Mogą one inicjować procesy, które przekształcają się następnie w procesy nowotworzenia. Niebezpieczne są nie tylko maszty z antenami telefonii komórkowej, ale również wszelkiego rodzaju urządzenia podręczne wykorzystujące tego typu fale elektromagnetyczne. Dla przykładu telefony komórkowe oskarża się o przyczynianie się do wywoływania raka mózgu. W dzisiejszym świecie jesteśmy otoczeni takimi urządzeniami jak routery, smartmetery, sieci wifi, telefony bezprzewodowe, kuchenki mikrofalowe itp. (Cichy zabójca elektromagnetyczny)

Rośliny zmodyfikowane genetycznie (GMO)

Są to rośliny, które na skutek różnego rodzaju działań inżynierii genetycznej mają zmienione niektóre białka. Zmiany te zazwyczaj dotyczą cech użytkowych tych roślin, czyli np. plenności, odporności na herbicydy, odporności na susze itp. i nie mają nic wspólnego z podniesieniem walorów zdrowotnych tych roślin. Nie wiadomo do końca jak zareaguje nasz organizm na nowe białka, ale niektóre badania pokazują, że mogą one działać np. alergizująco czyli mogą inicjować procesy zapalne. Długotrwałe stany zapalne w naszym organizmie kończą się nowotworami i to już udowodniono. Do roślin najbardziej zmodyfikowanych należą: soja, pszenica, kukurydza, rzepak.

Niektóre badania i terapie medyczne

Okazuje się, że niektóre badania tak zwane profilaktyczne niosą ze sobą duże ryzyko wywołania zmian nowotworowych. Jednym z takich badań jest mammografia, którą przecież zaleca się paniom. Dawka promieniowania przyjęta podczas takiego badania, wielokrotnie przewyższa dawkę, którą otrzymuje się podczas prześwietleń płuc. Promieniowanie to jest kierunkowane, prosto w pierś, która dodatkowo jest silnie zgniatana podczas badania. Rakotwórcza jest również chemioterapia, co potwierdziło w ostatnim czasie kilka uniwersytetów w USA i uważa się, że karmi ona raka. Dzieje się tak dlatego, że zdrowe, ale uszkodzone chemioterapią komórki wytwarzają pewien rodzaj białek, które to są pożywieniem dla komórek nowotworowych. O działanie nowotworowe podejrzewa się również niektóre szczepionki. Wraz z nimi wprowadzane są do organizmu różne szkodliwe substancje, których używa się jako konserwanty materiału biologicznego. Czynnik, który ma wywołać reakcję odporności to przecież obce białko, więc nigdy nie wiemy na pewno jak potraktuje je układ odpornościowy.

Otyłość

Stwierdzono silny związek występowania nowotworów z otyłością. Tkanka tłuszczowa to nie tylko zbędny balast i problemy natury estetycznej. Udowodniono, że w niej odkładają się różne substancje, w tym również toksyczne i mogą zatruwać organizm. Zapasowy tłuszcz w naszym organizmie wytwarza ok 30 biologicznie czynnych substancji, które mogą inicjować również procesy nowotworowe.

Wirusy

Niektóre wirusy i ich agresywna działalność w stosunku do określonych komórek może być również czynnikiem inicjującym procesy nowotworzenia. Mogą one również stymulować uśpione guzki nowotworowe do bujania, czyli rozrastania się.

TrenujZdrowie Jacek Baura

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *