Liczne badania wskazują na to, że zboża i wyrabiana z nich mąka, oraz produkty mączne nie są właściwym pokarmem dla człowieka. Prawdopodobnie problem pojawił się w dalekiej przeszłości. Ludzie pędzący wędrowny tryb życia nie jedli zbóż, czyli ziaren traw, a jeżeli już im się to przytrafiało, to dotyczyło niewielkich ilości różnorodnych gatunków. Sytuacja zmieniła się z chwilą, kiedy człowiek zaczął osiedlać się i rozwinął uprawę ziemi, oraz hodowlę zwierząt. Zwierzęta potrzebowały dużej ilości pożywienia, a ludzie zasmakowali w określonych potrawach. Tak rozwinęło się rolnictwo, które niektórzy określają motorem rozwoju cywilizacji. Ludzie przestali wędrować, rzadziej głodowali, więc mieli więcej energii i więcej czasu na swój rozwój w wielu innych dziedzinach. Niestety cała nasza rasa ludzka zapłaciła za te udogodnienia pojawieniem się nowych chorób, które obecnie nazywane są cywilizacyjnymi. Badania DNA materiałów archeologicznych wskazują, że wiele z tych chorób pojawiło się właśnie od 8 do 10 tysięcy lat temu, czyli w okresie, w którym człowiek zaczął zmieniać tryb życia z wędrownego na osiadły. (Najczęściej popełniane błędy treningowe)
Niebezpieczny gluten.
Glutenem określa się mieszaninę białek występujących w zbożach należących do rodziny traw, czyli np. w pszenicy, orkiszu, życie, jęczmieniu, owsie, kukurydzy, ryżu, amarantusie, gryce, prosie, sorgu i innych. Przy czym w poszczególnych gatunkach zbóż mogą znajdować się różne białka bądź ich mieszaniny. Mamy problemy z trawieniem tych białek, ponieważ w naszych organizmach do dnia dzisiejszego nie wytworzyły się właściwe enzymy, zdolne do całkowitego trawienia glutenu. (Popraw swoje trawienie śliwkami)
Trująca gliadyna.
Niektóre białka glutenu są szczególnie szkodliwe, a inne mniej. Najbardziej toksyczna jest gliadyna, która występuje w największej ilości w pszenicy, ale również można ją znaleźć w jęczmieniu, życie, owsie i innych zbożach. Gliadyna rozszczelnia bariery jelitowe i odgrywa zasadniczą rolę w powstawaniu choroby trzewnej, a także jest przyczyną uczulenia i nietolerancji pokarmowej.
Szkodliwe działanie glutenu na organizm może przybierać trzy formy:
- Choroby trzewnej (celiakia), która według najnowszych badań może nawet dawać objawy ogólno-narządowe.
- Alergii na gluten, która powoduje bezpośrednią odpowiedź immunologiczną z wstrząsem anafilaktycznym włącznie.
- Nietolerancji glutenu, która jest przyczyną przewlekłych stanów zapalnych różnych narządów.
Niestety, ale jako pokarm dla ludzi mających problemy z trawieniem glutenu nie nadaje się również kukurydza, ponieważ zawarte w niej białko zienina, uczula podobnie do najgorszej gliadyny. (Zdrowy ocet jabłkowy)
Zbożowy narkotyk.
Odkryto również mechanizm tłumaczący, dlaczego tak bardzo kochamy bułeczki, ciasteczka i makarony. W glutenie, zresztą podobnie jak w mlecznej kazeinie, znajdują się specyficzne białka zwane egzorfinami, które zachowują się w podobny sposób jak morfina – narkotyk należący do opiatów. Egzorfiny są oporne na działanie enzymów jelitowych, pozostają niestrawione i uszkadzają delikatną śluzówkę jelit. Mają również swój udział w obezwładnianiu limfocytów stojących na straży naszego zdrowia i przy tym wszystkim jeszcze uzależniają!
Białka zbóż są obecnie obwiniane o przyczynianie się do powstawania wielu groźnych chorób a w szczególności tych, które mają swoje podłoże w zakłóceniach pracy układu immunologicznego. Mówi się o chorobach z autoagresji, czyli takich, w których z bliżej nieokreślonych powodów, organizm atakuje własne tkanki i organy. Ze względu na ogromne spożycie mąki i produktów z niej wytwarzanych niektóre z tych chorób przybierają znamiona epidemii. (Czy na pewno wiecie co jecie – Raport EFSA)
TrenujZdrowie Jacek Baura