W każdym ruchomym połączeniu między kośćmi, zwanym stawem, znajduje się chrząstka stawowa, która łagodzi wstrząsy i warunkuje wykonywanie ruchów. Bóle w obrębie stawów biodrowych i kolanowych to bardzo często występująca dolegliwość, pojawiająca się zwłaszcza w późniejszym wieku. Mogą one wynikać z różnych przyczyn, zarówno z urazu, kontuzji, infekcji, a także z przeciążeń. Takim stanem przeciążeniowym dla stawów jest otyłość. U osób otyłych dochodzi do szybszego ścierania się chrząstki stawowej, stając się cieńszą, nie spełnia swojej roli we właściwy sposób. Jest wtedy przyczyną bólu na skutek tarcia o siebie kości tworzących dany staw. Podstawową sprawą w utrzymaniu zdrowych stawów jest zachowanie prawidłowej masy ciała, dzięki czemu nasze stawy nie będą nadmiernie eksploatowane podczas codziennych czynności. Najważniejsza jest profilaktyka, podczas której powinniśmy zadbać o odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Aby nasze stawy otrzymywały wszystkie potrzebne im do działania substancje, w naszej diecie powinny znajdować się m.in. ryby morskie takie jak: śledź, makrela, tuńczyk, łosoś. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, działające przeciwzapalnie. Witamina E, występująca w jajkach, olejach roślinnych, awokado, orzechach włoskich, pestkach słonecznika, działa również przeciwzapalnie i dodatkowo delikatnie rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu polepsza się ukrwienie stawów. Witamina C występująca obficie w czerwonej papryce, szpinaku, pomarańczach, cytrynach, czarnej porzeczce, warunkuje syntezę kolagenu, który buduje chrząstkę stawową. Jak uzupełnić na wiosnę witaminę C
Witamina D, warunkuje prawidłowe wchłanianie wapnia, dzięki czemu nasze kości stają się mocniejsze. Na szczęście organizm sam potrafi ją wytworzyć pod wpływem promieni słonecznych. Należy natomiast unikać wysoko przetworzonej żywności takiej jak np. chipsy, frytki, ciasta itp. zawierającej tłuszcze trans. Nie zdrowe dla naszych stawów są również produkty zawierające rafinowane składniki, a także biały ryż, białe pieczywo, słodkie napoje gazowane i słodycze. Wszystkie one pozbawiają nasz organizm wielu cennych dla stawów składników. Na zmiany przeciążeniowe w stawach biodrowych i kolanowych narażeni są także sportowcy, nieodpowiednio trenujący dyscypliny sportowe przeciążające w nadmierny sposób kończyny dolne. Również osoby mające siedzący tryb życia czy wykonujący pracę na stojąco np. fryzjer, sprzedawca, pracownik przy taśmie produkcyjnej itp. Do odzyskania bądź zachowania sprawności stawów niezbędna jest, odpowiednio dobrana aktywność fizyczna. Nie są konieczne forsowne ćwiczenia wylewające siódme poty, a wystarczy umiarkowany i systematyczny wysiłek fizyczny w postaci spaceru, jogi, aqua-aerobiku czy przejażdżki rowerowej. Treningi muszą być również urozmaicone, aby angażowały wszystkie mięśnie otaczające wybrany staw. Dzięki temu, że wzmocnimy nasze mięśnie i więzadła, stabilizujące nasze stawy, unikniemy kontuzji. Jak trenować na wiosnę
Dodatkowo można stosować codzienną poranną gimnastykę. Sprawi ona, że rozruszamy uśpione po całej nocy mięśnie i „nasmarujemy” stawy. Podkręcimy swój metabolizm i przygotujemy organizm do wykonywania codziennych czynności. Podczas ćwiczeń fizycznych wytwarzane są także komórki kościotwórcze (osteoblasty), które wzmacniają tkankę kostną, chroniąc nas tym samym przed osteoporozą i bólami stawów.
TrenujZdrowie Patrycja Tokarska