No nareszcie znalazłem zdrowy smakołyk, który nie dość, że ma pyszny smak to jeszcze wnosi wiele korzyści dla organizmu. Czekolada produkowana jest z miazgi kakaowej, masła kakaowego, cukru i innych dodatków. Składnikiem najwartościowszym jest miazga kakaowa, czyli kakao, uzyskiwana z nasion owoców kakaowca. Najwięcej tego składnika zawierają ciemne czekolady zwane również gorzkimi. Dlaczego należy wystrzegać się zakwaszenia Kakao oprócz białka i tłuszczu zawiera w swoim składzie substancje biologicznie czynne wpływające pozytywnie na nasz organizm. Można w niej znaleźć alkaloid teobrominę i niewielkie ilości kofeiny, flawonoidy i fenylotylaminę. Im więcej w czekoladzie kakao tym jest ona bardziej wartościowa i tym samym zdrowsza. Czekolada bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, potas, magnez. Włącz cukinię do swojej diety Teobromina występująca w czekoladzie, wpływa korzystnie na szkliwo zębów, wzmacniając je. Flawonoidy są odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników, hamując starzenie się komórek i rozwój komórek rakowych. Jeśli chodzi o zawartość flawonoidów to czekolada przewyższa nawet rozsławione pod tym względem czerwone wino i zieloną herbatę. Wieloletnie badania dowodzą, że flawonoidy, których szczególnie dużo jest w ciemnej czekoladzie, poprawiają przepływ krwi przez mózg, co poprawia jego odżywienie i sprawność. Przyczyniają się do powstawania nowych naczyń krwionośnych i regeneracji komórek nerwowych w mózgu. Fenylotylamina wpływa na poziom w mózgu neuroprzekaźników: serotoniny, która przeciwdziała depresji i endorfin poprawiających nastrój i potęgujących odczuwanie przyjemności. Czy gołębie mają swoje tajemnice?
Osoby starsze, które codziennie spożywały niewielkie ilości czekolady, osiągały lepsze wyniki w testach. Inne, wymagające jeszcze dalszych potwierdzeń, badania sugerują, że osoby, które miały problemy z sercem a regularnie jadły gorzką czekoladę były rzadziej narażone na nagłą śmierć na skutek ataku serca. Najważniejsze aminokwasy w twojej diecie
Należy pamiętać, że bardzo często czekolada zawiera dość znaczną zawartość cukru, który nie ma dobrego wpływu na zdrowie, należy, więc wybierać tę najmniej słodką. Cukier to również główny „uzależniacz” zawarty w czekoladzie, bo zawartość kofeiny jest tak niewielka, że aby dorównać filiżance kawy, człowiek musiałby zjeść aż 12 gorzkich tabliczek czekolady! Czekolada poprawia humor, co jest z natury rzeczy dobre dla działania całego organizmu. Jak uniknąć udaru
TrenujZdrowie Jacek Baura
Nowa Nokia Lumia 1020 już jest
foto_pixabay.com